İZMİR ENTERNASYONAL FUARI (KÜLTÜRPARK)

İZMİR ENTERNASYONAL FUARI (KÜLTÜRPARK)



Tarihçe

İzmir'in efsanevi Belediye Başkanı, eski Sağlık bakanlarından Dr. Behçet Uz'un 'Yangın Yeri' olarak bilinen bölgede, bugünkü alanının düzenlemesini yaptığı İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), kapılarını 79. kez dünyaya açtı. AA muhabirinin çeşitli kaynaklardan yaptığı derlemeye göre, Kurtuluş Savaşı'nın hemen ardından Ulu Önder Atatürk'ün talimatıyla 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında toplanan 'İzmir İktisat Kongresi' sırasında ortaya çıkan, yurt içinde üretilen malların sergilenmesi fikrinin çekirdeğini oluşturduğu fuarın tarihçesi şöyle:

1. İktisat Kongresi'nde 'Bu şehirde fuarlar kurun, sergiler açın' diyen Mustafa Kemal Atatürk, İzmirli tüccar Şerif Remzi Reyent'in, Konak ilçesi Yemişçarşısı'ndaki 4-5 bin kişi alabilecek büyüklükteki binasında, imal edilen her şeyin teşhirinin yapılacağı 'Yerli Mallar Sergisi' açılması talimatını verdi. Böylece, yurdun her tarafından gelen ziraat, sanayi, tüccar ve esnaf gruplarının birbirlerini ve mallarını tanımalarının yolu açıldı. İzmir'in kurtuluş günü olan '9 Eylül' adını alan yerli malları sergilerinin ilki Vali Kazım Dirik Paşa'nın çabasıyla ilk olarak 4-25 Eylül 1927'de Mithatpaşa Sanat Enstitüsü'nde açıldı. 71 resmi kuruluş, 195 yerli, 72 yabancı firmanın katıldığı, İktisat Kongresi sergisinden sonraki ilk sergi olma özelliğini alan bu organizasyonun ikincisi, 4-21 Eylül 1928'de düzenlendi. Bu sergiye 155'i yabancı olmak üzere 515 firma katıldı. Daha geniş bir mekan yaratma gereği ortaya çıkınca 1931 yılında, bugünkü Swiss Otel Grand Efes'in kurulduğu alan üzerinde bir sergi alanı inşa edildi ve 9 Eylül Sergisi, '9 Eylül Milli Panayır'ı adını aldı. Açılış törenine, dönemin Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak ile İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa ve Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz katıldı.

- FUARIN TEMELLERİ ATILIYOR-

İzmirli Suat Yurdkoru, Yeni Asır Gazetesi spor muhabirliği yaparken, 1933 yılında Türk sporcu kafilesiyle yönetici olarak Rusya'ya gitti. Moskova Fuar Alanını gezerken çok etkilenen Yurdkoru, fuar alanının panosundaki krokileri, kara kalemle bir kağıda alarak İzmir'e döndü. Bu arada belediye meclisi üyeliğine, ardından da Belediye Başkan Yardımcılığı görevlerine getirilen Yurdkoru, İzmir yangınının harabe haline çevirdiği alanda kültürpark oluşturma fikrini sunduğu Başkan Dr. Uz'dan olumlu yanıt aldı.

Bugünkü 450 bin metrekarelik Kültürpark'ın temeli, çok kısa zamanda moloz yığınlarından arındırılarak, devasa bir parka dönüştürülmek üzere 1 Ocak 1936 yılında büyük bir törenle atıldı. Yoğun çalışmalar sonunda dönemin Başbakanı İsmet İnönü'nün sağladığı manevi destek ve hükümetin de maddi katkılarıyla 1 Eylül 1936 günü, bugünkü Lozan Kapısı önünde İsmet İnönü'nün açılış konuşmasıyla 'Arsıulusal İzmir Fuarı' adıyla açılan fuar, Kültürpark'taki yerine böylece kavuştu. Dr. Behçet Uz'un, 6 ay önce Yalova'da fuar fikri ve çalışmalarını anlattığı Büyük Önder, bunu mutlulukla karşıladı, ancak çok istemesine rağmen hastalığı nedeniyle katılamadığı açılış için İnönü'yü görevlendirdi. Törene, Mısır, Yunanistan ve Sovyetler Birliği'nden 48 kuruluş katıldı. 32 vilayet pavyonunun bulunduğu açılışta, 45 yerli firma yer aldı, Böylece ilk enternasyonal fuar gerçekleştirildi. 1937 yılında düzenlenen fuar ise önceki yıllardan çok daha görkemli oldu. Açılışını İktisat Vekili Celal Bayar'ın yaptığı fuarda, Kültürpark'ın simgelerinden olan Paraşüt Kulesi de hizmete girdi. O yılın fuarına 104 yabancı, 424 yerli kuruluş temsilci gönderdi.
İZMİR ENTERNASYONAL FUARI

- 2. DÜNYA SAVAŞI NEDENİYLE AÇILAMADI-

İzmir Enternasyonal Fuarı, 2. Dünya Savaşı dönemi olan 1942 yılında açılamadı, ancak halkın bu alandaki ihtiyacı düşünülerek, 'Kültürpark Eğlenceleri' adı altında organizasyon düzenlendi. Savaşın bütün hızıyla devam ettiği 1943 yılında kapılarını açan fuara, savaşta olan ülkeler de katıldı. İngiltere, İtalya ve Almanya fuarda yer aldı. Ancak sonraki 3 yıl fuar, sadece ulusal düzeyde gerçekleşti. Bu dönemde akşamları ülkede karartmalar uygulandı.

1947 yılında ise İzmir Enternasyonal Fuarı, Uluslararası Fuarcılık Endüstrisi Derneğine (UFI) üye oldu. Böylece fuarcılık sektörünün en üst kuruluşu olan UFI'de Türkiye'nin de temsilcisi bulunmaya başladı. 1950 yılında İEF'de ilk kez çocuklar için Lunapark kuruldu. 1960 ile 1970'li yıllarda İzmir Enternasyonal Fuarı'nda Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) uzay teknolojilerini sergiledi. Bu yıllarda, ulusal sanayi malları ve ürünleri uluslararası pazara gösterilirken, Almanya ve İngiltere ürettiği son model otomobilleri görücüye çıkarıyordu.

- EĞLENCELİ YILLAR-

1970 ve 80'li yıllar, İzmir Enternasyonal Fuarı daha çok eğlence ve sanat dünyasıyla gündeme geldi. Bu dönemde, Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Behiye Aksoy, Gönül Yazar, Emel Sayın, Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses, fuarın gazinolarını doldururken, İsmail Dümbüllü, Nejat Uygur, Sadri Alışık ve Öztürk Serengil, Metin Akpınar-Zeki Alasya, Levent Kırca gibi tiyatro ve şov dünyasının duayenleri fuarda vatandaşlarla buluştu. 1981 yılında İEF, Atatürk'ün doğumunun 100. yılı kapsamında Atatürk Fuarı adıyla düzenlendi. İlk ihtisas fuarı denemeleri bu yıl başladı. Zaman içinde değişen ihtiyaçlara ve hızlanan çağa ayak uydurularak, bir ayı bulan süresi kısaltılan ve önce 15 güne indirilen İEF'de, 1 haftası uluslararası, 1 haftası ulusal düzeyde olmak üzere 2 haftalık süre uygulaması yerleşti. Fuarda 1992 yılından itibaren onur konuğu ülke, 2005 yılından itibaren de onur konuğu il uygulaması başlatıldı. Ancak bu yıl onur konuğu ülke uygulaması, gelecek yıl partner ülke uygulamasına geçileceği için seçilmedi. Bu yılki onur konuğu il ise Gaziantep oldu.

Fuarda ayrıca her yıl bir ana tema belirleniyor ve etkinlikler bu ana tema çerçevesinde düzenleniyor. Bu yılki ana tema 'enerji' olarak belirlendi.

KÜLTÜRPARK

AYAKKABI KIŞ - İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı
Bay – bayan – çocuk ve spor ayakkabı modelleri ile terlik, çanta, bavul, cüzdan ve kemer tasarımlarının sergilendiği Ayakkabı fuarları İZFAŞ tarafından, İzmir Ayakkabıcılar Odası ve (EGEAYSAD) Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği işbirliğinde Ayakkabı Yaz ve Ayakkabı Kış olarak yılda iki kez düzenlenmektedir.



AYAKKABI YAZ - İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı
Bay – bayan – çocuk ve spor ayakkabı modelleri ile terlik, çanta, bavul, cüzdan ve kemer tasarımlarının sergilendiği Ayakkabı fuarları İZFAŞ tarafından, İzmir Ayakkabıcılar Odası ve (EGEAYSAD) Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği işbirliğinde Ayakkabı Yaz ve Ayakkabı Kış olarak yılda iki kez düzenlenmektedir.



IF WEDDING FASHION İZMİR - Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı
Gelinlik, damatlık, abiye giyim sektöründe Türkiye’nin tek ve en büyük, Avrupa’nın sayılı ihtisas fuarlarından biri olan IF WEDDING FASHION İZMİR, İZFAŞ tarafından Türkiye Moda Hazırgiyim Federasyonu (TMHF), Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) ve Ege İhracatçılar Birliği’nin destekleriyle düzenlenmektedir.



MARBLE - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı
Alanında en yeni makinaların ve taşların dünya pazarına sunulduğu, Türkiye’nin en büyük ihracat fuarı olan MARBLE, iş hacmi ve büyüme potansiyeli açısından dünya çapında sektöründe ilk sırada yer almaktadır. Yurtiçinden ve yurtdışından katılımcı firma talepleri ile ziyaretçi sayısı her yıl artan MARBLE Fuarı, İZFAŞ tarafından düzenlenmekte, başta Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) olmak üzere sektörün öncü Sivil Toplum Kuruluşları tarafından desteklenmektedir.




PLASTECH - Plastik, Ambalaj ve Teknolojileri Fuarı
Ambalaj, plastik, kauçuk, polyester, pvc kapı-pencere profilleri, boru üretim teknolojileri ve aksesuarları, geri dönüşüm sistemleri ve ekipmanları sergilendiği PLASTECH, İZFAŞ ve EGEPLASDER işbirliğinde gerçekleştirilmektedir.











Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı
Zeytin – Zeytinyağı – Fidan – Tohum – Gübre – Şişe – Bidon – Ambalaj - Saklama Üniteleri - Üretim Teknolojileri ve ekipmanlarının sergilendiği OLIVTECH Fuarı İZFAŞ tarafından düzenlenip, T.M.M.O.B KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI, T.M.M.O.B GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI, T.M.M.O.B ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, UZZK destekleriyle gerçekleştirilmektedir.



EKOLOJİ - İzmir Organik Ürünler Fuarı
Organik Sertifikalı Ürünler – Kontrol ve Sertifikasyon Firmaları – Sektörel Yayınlar ve Sektörel Sivil Toplum kuruluşlarının katıldığı Fuar, İZFAŞ tarafından düzenlenip, Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği ve Ege İhracatçılar Birliği’nin destekleriyle gerçekleştirilmektedir.



MINEX – Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı
Metalik Madenler – Endüstriyel Hammaddeler – Kimyasal Sanayi Hammaddeleri – Gübre Sanayi Hammaddeleri – Seramik Refrakter Cam Sanayi Hammaddeleri – Çimento Hammaddeleri ve Yapı Malzemeleri – Enerji Hammaddeleri – Kıymetli Taşlar – Prokspeksiyon – Maden İşletme Makinaları ve Ekipmanları – Sondaj Makine ve Ekipmanları – Cevher Hazırlama ve zenginleştirme Makine ve Ekipmanları – Yardımcı Makine ve Teçhizatlar ve İşyeri Sağlığı ve Güvenlik Malzemelerinin sergilendiği MINEX Fuarı İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliği ile 2 yılda bir düzenlenmektedir.



UBHK -Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı
Dünya iletişim ağlarıyla sarıldığı günümüzde, “Bilişim Sektörü” adına gerçekleştirilecek tüm projelerin geleceğe yapılacak en değerli yatırım olduğu öngörüsüyle sektördeki çalışmalara katkı koyacak bir süreci İZFAŞ, Türkiye Bilişim Derneği işbirliği ile 2010 yılında başlatmıştır. Yazılım Donanım Firmaları, Bankalar, GSM Operatörleri, İnternet Sağlayıcıları, E-İmza Sunucuları ve Şirketleri, Lisans Servis Sağlayıcıları ile Hedef Kitlesi; Hâkimler, Savcılar, Avukatlar, Noterler, Bilişimciler olan Kurultay 2 yılda bir düzenlenmektedir.











İEF - İzmir Enternasyonal Fuarı
Dünyanın en köklü uluslararası genel ticaret fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı yılda 1 kere olmak üzere 10 gün boyunca kapalı ve açık olmak üzere 450.000m²’lik alanda; Binek Otomobil, Oto Yan Sanayi, Ticari Araç, Motosiklet/ Bisiklet, Yapı Malzemeleri ve İnşaat, İş Makinaları ve Tarım Makinaları, Finans, Turizm, Sağlık, Lojistik, Eğitim, Hazır Giyim, Ekolojik Ürünlerin yer almasının yanı sıra eğlence, sanat, konser, yemek gibi sergi alan ve aktiviteleri de içeren köklü fuar İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenmekte olup, T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI himayelerinde gerçekleşmektedir.



İZMİR AUTOSHOW - İzmir Otomobil ve Hafif Ticari Araçlar Fuarı
Binek Otomobil – Motosiklet - Hafif Ticari – Hizmet Sektörü – Sektörel Yayınların sergilendiği İZMİR AUTOSHOW, İZFAŞ tarafından düzenlenip, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Ege Otomotiv Derneği’nin (EGOD) destekleriyle 2 yılda bir gerçekleştirilmektedir.



BOATSHOW İZMİR - Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı
Tekne ve Yat – Motorlar ve Güç Sistemleri – Aydınlatma ve Donanımları – Isıtma Soğutma – Havalandırma – Elektronik Cihaz ve Donanımları – Tekne İç Dekorasyonu ve Malzemeleri – Tekne İmalat Ekipmanları – Marinalar ve Donanımları – Su Sporları ve Ekipmanları – Deniz Giyim ve Aksesuarları – Deniz Kurtarma ve Acil Durum Malzemeleri – Güvenlik ve Alarm Sistemleri – Deniz Turizmi – Sektörel Kuruluş – Oda ve Dernekler – Sektörel Yayınların katılım sağladığı Fuar İZFAŞ tarafından düzenlenip, DENTUR, YATEF, DENİZ TİCARET ODASI İZMİR ŞUBESİ, GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI, İZMİR TEKNE YAT İMALATÇILARI DERNEĞİ desteğiyle düzenlenmektedir.



KENTEXPO - Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı
Belediye Araçları – Kent Mobilyaları – Park Bahçe Düzenlemesi Ekipmanları – Arıtma Ekipmanları ve Malzemeleri – Taşıma Sistemleri – Spor Tesisi Ekipman ve Donanımlarının sergilendiği, İzmir ve Ege Bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye’den belediye yetkililerini buluşturan Fuar, İZFAŞ tarafından düzenlenmektedir.



TRAVEL TURKEY - Turizm Fuar ve Konferansı
Türkiye'nin ve değişik ülkelerle bölgelerin turizm zenginliklerini, farklı destinasyonlarını yerli ve yabancı turizm yatırımcılarına, acentalara, satın alıcılara ve tatil planı yapmakta olan son tüketicilere göstermeyi hedefleyen fuar, Sektör profesyonelleri ile sonuca yönelik, verimli iş görüşmeleri ve anlaşmalar yapılmasına olanak sağlamaktadır. Seyahat Acentaları, Tur Operatörleri, Oteller / Zincir Oteller / Tatil Köyleri Uluslararası Turizm Otoriteleri / Borsaları, İş ve Kongre Turizmi, Sağlık Turizmi, Yat ve Kurvaziyer Turizmi / Marinalar, Aktif ve Macera Turizmi, Kültür Turizmi, Spor ve Golf Turizmi, Belediyeler, Kalkınma Ajansları, İl Kültür Turizm Müdürlükleri, Konsolosluklar, Havayolları, Araba Kiralama Firmaları, Turizm Teknolojisi, Turizm Taşımacılığı, Eğitim Turizmi, Bankacılık & Sigorta Firmaları, Kafe, Bar, Otel Ekipmanları, Kafe ve Restoranlar, Turizm Birlik & Dernekleri, Turizm Medyası Fuarın katılımcı profilini oluşturmaktadır. TRAVEL TURKEY İZMİR, İZFAŞ, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği-TÜRSAB ve Hannover-Messe İnternational İstanbul ortaklığıyla İzmir Uluslararası Fuar Alanında gerçekleştirilmektedir.



ENGELSİZMİR -Uluslararası Katılımlı, Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongresi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ tarafından düzenlenen ENGELSİZMİR Kongresi, engellilerin kentsel yaşamın tüm boyutlarına katılıp, kentsel yaşamına daha etkin ve aktif katılımına yönelik fırsatların ve yapıların ilgili bilim insanlarını bir araya getirmenin yanı sıra 4 gün süren kongre kapsamında paneller, seminerler, çalıştaylar, engelli spor müsabakaları ve sosyal etkinlikler de düzenlenmektedir.